Presenteren 3.0

Presenteren 1.0: Monoloog in de schemer
Na de diaprojector kwam de overhead als mogelijkheid. Gelukkig was er meer licht in de zaal. Het verhaal kende een kop – middenstuk – staart, waarbij de presentator veel vertelde en er op het einde de kans was om een vraag te stellen. De verwachting van het publiek was anders dan nu en er werd veelal beleefd en geduldig geluisterd.

Presenteren 2.0: de techniek staat centraal
De PC deed zijn intrede. Er kwamen veel technische mogelijkheden en die werden steeds gemakkelijker om te benutten. Het publiek is wel kritischer geworden, wil geboeid worden en nut ervaren. De PC biedt daarvoor vele (afleidende) snufjes. Helaas ook teveel plaatjes, teveel tekst en de presentator staat nog steeds niet centraal maar de techniek!

Presenteren 3.0: in dialoog met de deelnemers
Uw publiek is veeleisend, zapt via ipad tijdens uw presentatie en neemt ongeduldig het woord als het hun niet zint. Interactie en praktijkwaarde zijn nu vereisten waarbij de presentator de leiding behoudt. De hulpmiddelen zijn weer hulp-middel, de spreker staat centraal en is in voortdurende interactie met het publiek. Tijd is geld, de presentatie dient zowel de deelnemer als u meerwaarde op te leveren.

Presenteren 3.0: de presentatie als middel
Presenteren 3.0 besteed aandacht aan de opzet en uitvoeringvan de presentatie en ook aan de kansen die de presentatie u biedt om via een lobby vooraf uw (presentatie-)doel te verwezenlijken. Uw presentatie is dus een middel wat in dienst staat van uw beoogde hogere doel!

De 7 succesfactoren van het presenteren zijn uitgelegd in onderstaande video.

Video
Gijs Tenthof
Bijsselseweg 11 59
8256 RE Biddinghuizen
Nederland
+31(0)629401104
info@presenteren3punt0.nl